Plattegrond  - Vlaardingen WESTWIJK
   

Vlaardingen,  stad met dorpse trekken

Aan drie kanten wordt Vlaardingen omsloten door groengebieden. Langs de oevers van de Nieuwe Maas, in de omgeving van de krabbeplas en in de broekpolder zijn volop recreatiemogelijkheden. Daarnaast heeft Vlaardingen een hoog voorzieningenniveau op het gebied van winkels, uitgaansgelegenheden, basisonderwijs en voortgezet onderwijs, sport, cultuur en gezondheidszorg. Zowel via de snelweg als het spoor is het centrum van Rotterdam uitstekend bereikbaar. Ook de verbindingswegen richting Maassluis en Den Haag, het Westland en de prachtige stranden van Hoek van Holland en 's-Gravenzande zijn prima.

Plan Westwijk 2005

Vlaardingen is volop in beweging. De Westwijk, een groen en waterrijk woongebied, ondergaat volgens het plan Westwijk 2005 nu en in de komende jaren een ware metamorfose. Verouderde flats, winkelvoorzieningen en schoolgebouwen maken plaats voor nieuwe woningen met eigentijds comfort. De bestaande woonomgeving wordt geoptimaliseerd tot een ideaal leefklimaat waarin jong en oud zich zullen thuis voelen.

De gemeente Vlaardingen heeft samen met Waterweg Wonen het plan Westwijk 2005 opgesteld. Na de voltooiing van dit plan zal de wijk zich kenmerken door een grotere verscheidenheid in woningen. Verschillende wooncomplexen kunnen aangepast worden voor bewoning door ouderen. Daarnaast stimuleert het plan de combinatie van wonen en werken , zodat meer economische activiteiten in het woongebied plaatsvinden. Ook ontsluiting van de wijk - zowel naar de omliggende groengebieden als naar het centrum van de stad - zal dan verbeterd zijn.

Geuzelande

Aan de Mr. Verschuurstraat, de Leendert Valstarstraat, de M. v.d. Stoepstraat en de Prof. Teldersstraat bouwt Waterweg Wonen Geuzelande, een project met tweelaags woningen en drielaags woningen. Deze woningen worden gebouwd op eigen grond. Het project, dat 28 eengezinswoningen bevat, is genoemd naar de vermaande verzetsgroep 'de Geuzen' uit de Tweede Wereldoorlog. Ter nagedachtenis aan deze verzetshelden wordt nog altijd jaarlijks in de Grote Kerk op de Vlaardingse Markt de Geuzenpenning uitgereikt aan iemand die in de samenleving een bijzondere dienst heeft bewezen. De woningen beschikken over een ruime tuin met een berging achterin. Openbare weg en privé-tuinen worden door groene ligusterhagen van elkaar gescheiden. Verder geven de met sedem bedekte daken van de woningen en de vele groenstroken, bloemperken en speelvelden de wijk een groen aanzien.

 

informatie 
terug